Testosteron wordt bij vrouwen onder andere gebruikt voor spieropbouw, sterke botten en voor de vetstofwisseling. Het is dus een zeer belangrijk hormoon. Tijdens de overgang neemt het testosterongehalte bij vrouwen af, doordat je tijdens de overgang meer vet aanmaakt. En minder testosteron zorgt ervoor dat je spiermassa afneemt.

Gelukkig is er genoeg wat je kunt doen om het dalende testosteron weer omhoog te krikken. Zorg er allereerst voor dat je aan je spiermassa werkt, door bijvoorbeeld pilates, yoga, krachttraining of/en hardlopen. Meer spiermassa zorgt er namelijk voor dat er meer testosteron wordt aangemaakt, waardoor je de overgang makkelijker door komt. En dat vind iedere vrouw die in de menopauze zit fijn.

Als dat alleen niet genoeg reden is, zorgt meer spiermassa er ook voor dat er meer calorieën worden verbrand, waardoor je makkelijker afvalt. Spiermassa houdt je stofwisseling op tempo, want spieren verbruiken (ook in rust) de meeste brandstof. Je verbrandt dus de hele dag door meer calorieën en vet als je meer spieren hebt. Nu snap je waarschijnlijk waarom testosteron voor ons vrouwen echt belangrijk is en vooral zo nuttig.

En als bovenstaande nog niet genoeg is, heeft testosteron naast verbeterde spieropbouw, sterke botten en betere vetstofwisseling en vetverbranding als extra positieve punten dat je meer zelfvertrouwen krijgt en een beter humeur. Mooi toch? Waar wacht je nog op? Ga opzoek naar de voor jou fijnste lessen die je kunt volgen, of spreek af met vriendinnen om te gaan joggen of snelwandelen of om samen naar de sportschool te gaan.

Om je testosteron gehalte op te krikken, kun je naast spiermassa kweken, nog meer dingen doen, zoals goed slapen, genoeg ontspanning vinden overdag en goede voeding. Juul let voornamelijk op haar slaappatroon, ze slaapt minstens 7 uur op een dag waarvan 5 uur onafgebroken. Pien let naast voldoende slaapuren en ontspanning ook heel goed op haar voeding. Ze zorgt dat ze goede vetten en voldoende eiwitten binnenkrijgt op een dag.

Ben je benieuwd naar de andere video’s van Pien en Juul voor LibelleTV? Kijk dan hier.