Pien en Juul hebben allebei vaak last van urineverlies. Dit komt onder andere voor tijdens het niezen of bij het trampolinespringen (wat Juul dan ook absoluut niet doet op dit moment). Urineverlies heeft alles te maken met de overgang, sommige vrouwen worden zelfs volledig incontinent tijdens deze fase. De oorzaak is dat tijdens de overgang de eierstokken kleiner worden, en de bekkenbodemspier slapper. Deze twee samen zorgen dat de baarmoeder naar beneden zakt, wat vervolgens op de blaas drukt. Door die extra druk verliezen vrijwel alle vrouwen tijdens de overgang urine. Buiten die extra druk word ook de sluitspier van de blaas slapper, wat het ophouden van urine lastiger maakt.

De oplossing voor urineverlies is het trainen van de bekkenbodemspier. Door het trainen van die spier kunnen de organen niet zakken en zal er dus een stuk minder druk op de blaas komen. Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om de bekkenbodemspier te trainen. Zo laat Pien in het filmpje zien hoe je in een brug kan staan om je bekkenbodemspier te trainen.

Als je last hebt van urineverlies is het ook van belang om je gewicht in de gaten te houden. Meer gewicht geeft namelijk meer druk op de bekkenbodemspier, wat vervolgens zorgt voor meer kans op urineverlies. Ook strakke broeken kunnen het urineverlies verergeren. Mochten er problemen zijn met urineverlies en kom je er zelf niet uit? Dan kan je altijd een afspraak maken bij de bekkenbodemspecialist.

Ben je benieuwd naar de andere vlogs van Pien & Juul voor LibelleTV? Kijk dan hier