Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van spier- en gewrichtsklachten. Hieronder vallen onder andere stijfheid, pijn in spieren en gewrichten en tot slot langzamer herstel van blessures. Juul heeft op dit moment een blessure in haar linker pols waar ze maar heel langzaam van herstelt.

Hoe kan het nou dat je spieren tijdens de overgang ineens niet meer zoveel kunnen hebben? Dat komt door een wisselwerking aan verschillende dingen. Ten eerste daalt het oestrogeenniveau in het lichaam tijdens de overgang, waardoor de doorbloeding en flexibiliteit van de spieren veranderd. Daarbuiten word de vochtigheid in de slijmvliezen van je lichaam een stuk minder. Als laatste word het kraakbeen tijdens de overgang minder en dunner. Al deze veranderingen kunnen spier- en gewrichtsklachten als resultaat hebben als je je lichaam niet soepel genoeg houdt.

Om de klachten zo min mogelijk te houden let Pien erg goed op haar voeding, geen suiker en geen alcohol (dat zijn voor haar de boosdoeners), en slikt ze magnesium bij. Juul probeert vooral veel te bewegen, maar let daarbij wel op dat ze niet te ver gaat zodat ze niks overbelast. Ze wandelt (maximaal een uur), fietst zodra dat kan, tennist (alleen dubbelen zodat ze minder hoeft te rennen) en gaat eens per week zwemmen. Ook let ze goed op haar gewicht, zodat haar gewrichten niet te veel belasting krijgen van haar eigen gewicht.

Ben je benieuwd naar de andere vlogs van Pien en Juul voor LibelleTV? Kijk dan hier.