Rust

Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen, zei mijn oma altijd. Dat besef ik me maar al te goed. Het zijn de kleine dingen uit het dagelijkse leven die me een gevoel van blijdschap of kippenvel bezorgen. Kortom geluk! Mijn lieve vriendin Sandrien stuurde me laatst een foto van een gedichtje dat haar dochter Senne, toen 11 jaar, had geschreven. Een ‘klein’ gebaar misschien, maar van grote betekenis en uit een groot, wijs hart.

Senne’s gedicht geeft me op mijn hele lichaam kippenvel en komt binnen. Wat een prachtig raak gedicht. Want zo is het Senne, jij snapt het! Juist in deze krankzinnige gejaagde, consumptie maatschappij, voelen mensen nauwelijks meer wat het is om écht in contact te staan met zichzelf, goed voor zichzelf te zorgen en rust te voelen. Waarom? Omdat teveel mensen in hun hoofd zitten en bezig zijn met wat ze allemaal nog móeten en willen. In plaats van dat ze dichtbij zichzelf blijven staan, de waarden van het leven voelen, daar goed voor zorgen en tevreden zijn met wat er is.

Juist wanneer je openstaat en kunt waarnemen met al je zintuigen wat er is, zal je ook ervaren wat iets met je doet. Ervaringen, en wees je dan vooral bewust van de kleine dagelijkse ervaringen, verrijken je gevoelsleven. En weet lieve lezers, een verrijkt gevoelsleven maakt dat je ook beter kunt invoelen en er voor een ander kunt zijn.

5 Tips om je hoofd leeg te maken:

1) Stel niet te hoge eisen aan jezelf en je omgeving. De hoge eisen leveren namelijk stress op, omdat je veelal het gevoel van ‘moeten’ en ‘willen’ hiermee in stand houdt. Vervang het ‘moeten’ en ‘willen’ voor ‘ik doe’, ‘ik ga’, ‘ik mag’ of ‘ik wens’. Zorg daarmee dat de woorden ‘moeten’ en ‘willen uit je vocabulaire verdwijnen en je de druk bij jezelf wegneemt.

2) Leer luisteren naar je eigen stem van rust en wijsheid.

Onderzoek eerst de overheersende en veelal veeleisende stem van je ego. Wanneer je ego roept: ‘Ik wil…’ (een nieuwe jas, schoenen, een zak chips,..) vraag je dan af: ‘heb ik dit nodig?’ Als het antwoord JA is, gun het jezelf dan. Maar vaak is het antwoord NEE. Vraag je dan af: ‘waarom wil ik het?’ (Wil ik me mooier voelen? Heb ik echt trek? Voel ik me rot?…). En stel jezelf ook de vraag: ‘Waarom nu?’ ‘Waarom ben ik niet tevreden met wat ik heb?’ ‘Waarom wil ik meer?’
Oefen dit vragenstellen iedere keer wanneer je jezelf hoort denken of zeggen: Ik wil… Hiermee leer je grip krijgen op de stem van je ego en komt er ruimte voor jouw eigen veel wijzere stem!

3) Schrijf de flarden in je hoofd, die je van belang vindt op.

Maak er notities van in je telefoon of schrijf ze op in een boekje. Je kunt een speciaal boekje ter inspiratie hebben en/of to-do boekje. Ook wanneer ze s ‘avonds voor het slapengaan in je hoofd opkomen, schrijf ze op en laat ze niet blijvend rond dwarrelen in je hoofd. Daarmee voorkom je dat je gaat ‘verhaaldenken’ en je gedachten je onrust bezorgen.

4) Zorg voor een fijne en lege ruimte om je heen.

Verzamel al je los slingerende papierwerk/bladen/kranten etc en sorteer het. Maak enveloppen altijd meteen open en leg facturen in een A4 bakje op de plek waar je altijd je betalingen doet. Gooi alle bladen/kranten en overig papierwerk waar je nog wat mee wilt doen in een doos of stop het in een map. Gooi de rest weg. Gebruik de doos of map om in het vervolg alles in te doen, wat je nog wilt lezen, of inzien. Pak iedere week er iets uit en doe er wat mee of gooi het weg.

5) Wees de baas over je mailbox en social media verkeer.

De inbreuk van e-mails, appverkeer en social media is enorm en zorgt bij veel mensen voor stress. Zet allereerst het geluid uit dat je hoort zodra er een mail, app of social media bericht binnenkomt. Kijk maximaal 4 x per dag in je mailbox om te kunnen bekijken wat prioriteit heeft om te beantwoorden of aan te pakken en doe het ook meteen.
Ook mailtjes die geen prioriteit hebben en maar een paar minuten duren om te beantwoorden, pak je meteen aan. Maak mappen aan in je inbox en structureer daarmee je e-mailverkeer. Kijk maximaal 1 tot 2 keer per dag naar je social media verkeer…zorg dat je dat soort gedrag tot een minimum beperkt. De digitale wereld gaat maar door en leeft ook zonder jou… al die posts op Facebook bijvoorbeeld hebben geen reactie of like van jou nodig 🙂