Pien gaat in deze aflevering dieper in op de “positieve chaos” die volgens Pauline de Wilde de oorzaak is van de onrust en vermoeidheid in haar leven. Pauline is zowel moeder als bonusmoeder van drie waanzinnig leuke meiden, waarvan één tweeling. De ouders van de drie meisjes hebben co-ouderschap, waardoor de kinderen ook regelmatig bij Pauline en haar vriend Chris zijn.

Hoe zit het met de balans tussen het in haar hoofd en in haar lijf zitten? En waarom heeft ze moeite met het leven in het “nu”?

Onzekerheid

De effecten van de positieve chaos ervaart Pauline mentaal maar vooral fysiek. Ze blijft maar doorgaan, wil alles goed doen en is bijzonder streng voor haarzelf. In haar werk als presentatrice ervaart ze dit als positief maar in haar drukke privé leven als bonusmoeder loopt ze tegen een enorme onzekerheid aan.

Over grenzen gaan

Om dit stuk onzekerheid aan te pakken hebben de beoefening van meditatie en ook de ademhalingsoefeningen in haar acteertraining haar wel al geholpen. Ze vindt het echter moeilijk om deze methodes in haar leven te integreren en denkt er vaak pas weer aan als ze voelt dat ze over haar grenzen heen is gegaan

Hoofd- of lichaamsmens

Pauline’s antwoord op de vraag of ze een hoofd- of lichaamsmens is, is dat ze vooral in haar hoofd zit. De hele dag spelen er gedachten door haar hoofd en ze kan zich helemaal door “het verhaal denken” laten meeslepen.

Controle

Pauline heeft graag controle over haar leven. Thuis in haar grote gezin merkt ze dat ze niet overal meer controle over kan hebben wat onrust genereert. Ze moet van zichzelf een goede bonusmoeder zijn, zit veel in haar hoofd en verliest zichzelf in haar gedachten, vaak vaste denkpatronen en angsten die door haar hoofd spelen.

Tip: de kunst van het loslaten van gedachten

Pauline vertelt dat ze na een ademsessie ervaart dat er meer ruimte en rust is in haar hoofd.  Het focussen op haar buikademhaling maken dat de gedachten die komen en gaan in haar hoofd minder belangrijk worden. Pien benadrukt dat de kunst van het loslaten is dat je durft te schakelen tussen je hoofd en je lijf. Verschuif de focus van je hoofd naar je buik of zelfs naar je voeten. Je kunt je gedachten niet stoppen, maar middels acceptatie creëer je ruimte en dus ook rust.

Leven in het nu

Pauline is zich ervan bewust geworden dat ze het moeilijk vindt en soms zelfs angsten kan hebben met het leven en genieten in “het Nu”. Ze vindt dingen snel saai en is daardoor veel “onderweg” wat haar energie geeft maar haar ook uitput.  Ze gunt zichzelf te weinig “Nu” momenten zoals een massage of het lezen van een lekker blad of goed boek die haar uit “haar hoofd” halen.

Kijk verder

Voor Pauline is het belangrijk dat ze meer in haar lijf en minder in haar hoofd gaat zitten om meer balans in haar leven te bewerkstellingen. In de volgende aflevering gaat Pien, Pauline laten ervaren hoe zij gemakkelijker in contact kan komen met haar lichaam en gevoelsleven.

KLIK HIER VOOR AFLEVERING 3