Nee of Stop zeggen

Vaak merken we pas achteraf dat we het anders hadden moeten doen. Dat we bijvoorbeeld Nee of Stop hadden moeten zeggen. Kiezen voor jezelf, betekent niet alleen je grenzen en behoeften leren voelen, maar vooral ook leren aangeven. Daar is moed voor nodig! Dat betekent namelijk op die momenten ook Nee durven zeggen tegen alle verleidingen, misleidingen en afleidingen. En daar zit het hem nou net in. We krijgen, in deze maatschappij waarin we leven, dagelijks te maken met van alles dat ons als het ware test. Bovendien is het ons niet vreemd en kan het ook een heerlijk gevoel geven om je bijvoorbeeld te laten verleiden.

Verleidingen goed praten

We praten de verleidingen op die momenten goed met woorden zoals: ‘Ik heb dit echt verdiend… of ik heb het echt nodig’,… (het geld, laat naar bed gaan, die ene date, alcohol, suikers, nicotine of cafeïne. Of je zegt tegen jezelf: ‘Het is nu weekend, dus nu mag en kan het’. Bijvoorbeeld uitgaan en drinken tot de ochtendzon weer opkomt, terwijl je weet dat je de afgelopen week zo hard hebt gewerkt. Misschien wel juist daarom! Stel je weet ook dat je graag uitgerust wilt zijn voor jezelf, je gezin en mooie klussen voor de aankomende week…. en toch laat je je verleiden. Vraag jezelf dan het volgende af: Wil ik misschien ergens bijhoren? Hoe komt het dat ik het moeilijk vind om Nee te zeggen? Wat kan er gebeuren als ik Nee zeg? Waardoor luister ik niet naar de signalen van o.a. mijn lichaam? Waarin houd ik mijzelf voor de gek? Waarom doe ik dingen die niet handig en slim voor me zijn?

Zelfreflectie, een moment van even niets!

Er is moed voor nodig om voor jezelf op te komen en voor jezelf te kiezen. Voor jezelf kiezen in belang
van een goede gezondheid, de rust en ruimte voor jezelf en de ontspanning in je relatie, gezin of werk. Er is moed voor nodig, omdat je allereerst ‘pas op de plaats’ zal moeten maken om te kunnen voelen hoe het werkelijk met je gaat. Zelfreflectie heeft jouw tijd en energie nodig. Jouw tijd en energie in gewoon even niets bijzonders doen en stilstaan bij jezelf. Het is ook juist die tijd en energie die we niet voor onszelf willen nemen, omdat we veelal vinden dat we die tijd en energie te weinig hebben.

Spiegel, spiegel aan de wand

Bovendien vinden we veelal dat we sterk moeten blijven en dat we onze tijd en energie vooral nuttig moeten besteden. Dus denderen we maar door. Totdat… er werkelijk wat aan de hand is en je de spiegel keihard krijgt voorgehouden. Rond mijn 30ste stond ik voor die spiegel en kreeg ik in de loop der jaren allerlei gedachten zoals:… Waarom heb ik het destijds zover laten komen? Waarom heb ik altijd maar Ja gezegd tegen mijn werkgever en anderen? Waarom wilde ik zo graag daar blijven werken, terwijl ik nooit eens te horen kreeg hoe blij ze met me waren? Waarom wilde ik me toch zo graag bewijzen?

Teveel hooi op de vork

Vanuit mijn verantwoordelijkheidsgevoelens neem ik vandaag de dag nog steeds af en toe te veel hooi op mijn vork. Gelukkig ben ik mijn leven lang al in vlagen bezig met bewustzijn en reflectie, dus voel ik nu ook de lichte signalen van moeheid of onrust aankomen. Op de momenten dat ik bijvoorbeeld flinke onrust of moeheid voel… ben ik natuurlijk te laat, maar doe er gelukkig wel direct iets aan. Voor mij kan op zo’n moment iedereen dan even de rambam krijgen, en ga ik bijvoorbeeld tussendoor overdag een tukkie doen. De ene keer drie kwartier en de andere keer dik een uur. Vooral in de herfstperiode en wintermaanden, omdat ik dan voel dat ik die tukkies het hardst nodig heb. Na zo’n powernap ben ik er echt weer, heerlijk!

Weerstanden en overtuigingen

Verder heb ik geleerd om op die momenten van reflectie ook met je eigen weerstanden en overtuigingen om te leren gaan. Dit lukt mij het beste door vooral vanuit alle eerlijkheid en kwetsbaarheid mijn gevoelens te accepteren die er op dat moment zijn. Ik mag me even niet lekker voelen, of het mag allemaal even teveel voor me zijn. Vervolgens is het belangrijk om je gevoelens te leren ventileren en communiceren vanuit de Ik-vorm. Je zegt dan allereerst tegen jezelf en daarna tegen een dierbare: ‘Het is niet gek dat ik nu moe ben, of onrust voel’. Vervolgens is het belangrijk de
moed op te brengen en deze Ik-boodschappen te leren zeggen naar degene die het
betreft, zoals naar je collega of vriendin: ‘Nu even niet… want ik kan het er niet bij hebben’.

Moed komt ons niet aanwaaien

Omdat de moed hiervoor bij niemand komt aanwaaien en je zelfvertrouwen pas groeit door te doen,… is het dus belangrijk om te beseffen dat oefening echt nodig is. Sta dagelijks even stil bij wat jij voelt en nodig hebt. Durf dagelijks te zeggen waar jouw grenzen en behoeften liggen. Durf te zeggen wat jij fijn, lekker en leuk vindt. Pak dagelijks een moment voor jezelf. Of je op dat moment even helemaal niets doet en gaat slapen, of de natuur ingaat, mediteert, aan yoga doet, relaxt op de bank een boek leest,… dat is aan jou. Net wat je fijn vindt en op dat moment nodig hebt.

Oefen dagelijks

Leer ook te zeggen wat jij nodig hebt en wat jij belangrijk vindt voor jezelf. Oefen dagelijks in ruimte pakken voor jezelf en leer respectvol Nee te zeggen wanneer je dat nodig vindt. Puur omdat jij het waard bent en zo mag zijn! Oefen iedere dag en je zult zien dat je echt heel snel van ‘overleven’ naar ‘leven’ gaat en weer kunt genieten van de alledaagse dingen in het leven. Je hoeft het helemaal niet druk te hebben en je leven als druk te ervaren. Jij bent zelf degene die druk doet en kennelijk wilt zijn, dus dat maakt ook dat je op een gegeven moment aan jezelf voorbij gaat. Neem de beslissing nu en neem je verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid, rust en ruimte. En weet, dat zodra je weer het gevoel van leven kunt ervaren, voel je nog beter hoe gelukkig je bent.

Affirmatie: Ik hou met heel mijn hart van mij. Gun mij alle rust, ruimte en ontspanning die ik nodig heb om te kunnen voelen en ‘weten’ hoe waardevol ik ben. Ik ben namelijk liefde!