In deze vlog zetten Pien en Juul een aantal belangrijke feitjes over de overgang op een rij. Wist je bijvoorbeeld al dat vrouwen al rond de 40ste verjaardag beginnen met de peri-menopauze. Deze peri-menopauze is de eerste fase van de overgang, en duurt zo’n zes jaar. Deze fase word vooral gekenmerkt door het verschijnen van vage klachten, waarbij vaak nog volledig onduidelijk is dat deze klachten bij de eerste fase van de overgang horen. Juul had in deze fase bijvoorbeeld erg veel last van vermoeidheid, wat te danken was aan het dalende ijzergehalte iveroorzaakt door de peri-menopauze. Maar achter de oorzaak kwam ze pas na een hele tijd. Andere vage klachten kunnen zijn: spierblessures, hoofdpijn, stemmingswisselingen, een extreem kort lontje en meer.

Maar wanneer begint de echte menopauze dan? Dat is pas wanneer je een jaar achter elkaar niet hebt gemenstrueerd, dit gebeurd in Nederland gemiddeld op het 52ste levensjaar. En daarna zit dan weer de post-menopauze, en die kan wel duren tot je 60ste. Waardoor je in totaal 10-20 jaar lang in de overgang zit.

Wat gebeurd er dan precies in de post-menopauze? Onder andere dat het oestrogeenniveau in je lichaam nog verder naar beneden gaat. Hierdoor kan het heel goed zijn dat je ook in deze fase nog opvliegers hebt, maar ook de andere klachten die je tijdens de menopauze had, kunnen blijven tijdens de post-menopauze.

Op dit moment word er geschat dat er ongeveer 1.6 miljoen vrouwen in de overgang zitten. Waarbij maarliefst 80% ook last heeft van die overgang. Gelukkig heeft 20% dus ook helemaal nergens last van.

Buiten de mens om zijn er nog 2 zoogdieren die in de overgang komen op een gegeven moment. De Orka, en de Griend. Bij de orka is het heel opvallend dat die na de overgang dominanter word, en hele groepen orka’s erdoorheen leidt.

Ben je benieuwd naar andere vlogs van Pien & Juul voor LibelleTV? Kijk dan hier.