Er zijn veel vrouwen, vooral in de overgang, die aangeven dat ze niet meer tegen suiker kunnen. Omdat ze zich daardoor sneller moe en trillerig voelen. Met daarbij nog eens zweetaanvallen, hoofdpijn of migraine, nou dan is dat suikerfeest wel compleet,…

Pien eet nauwelijks suiker, ook omdat ze er sneller moe, geïrriteerd en onrustig door wordt. Er zijn ook vrouwen die pijn in hun gewrichten krijgen, en zich paniekerig of zelfs angstig voelen door het eten van suikers. En áls ze dan naar de huisarts gaan is het bloedbeeld prima in orde. Dan krijgen ze advies om aan de medicatie te gaan. Terwijl het vaak een veel betere optie is om de suikers uit het dieet te schrappen.

De suikers waar vrouwen in de overgang vaak last van hebben zijn voornamelijk de snelle koolhydraten. Deze zitten onder andere in snoep en koek, maar ook in tarwes (pizza, pasta, brood, aardappelen, etc.).

De rede dat de snelle koolhydraten boosdoeners zijn tijdens de overgang is, dat deze een korte maar krachtige piek in het bloedsuikerniveau veroorzaken. En die piek in je bloedsuikerspiegel moet naar beneden gehaald worden door het hormoon insuline. Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Suiker betekent dus vetopslag. Insuline is overigens ook de belangrijkste factor die bijdraagt aan veroudering. Daarbij komt dus dat de overproductie van insuline ook andere hormonen uit balans brengt en dat is niet handig voor ons vrouwen van 40+. Door de hormonale disbalans die dan ontstaat, worden allerlei processen in je lichaam verstoord, waardoor je allerlei verschillende klachten kunt krijgen.

Suikers zorgen natuurlijk wel op het kort termijn voor een actief gevoel, maar even later kan het voor een giga dip in die activiteit zorgen. Sommige vrouwen krijgen na het eten van snelle koolhydraten zelfs last van hun darmen. Als dat nog niet genoeg nadelen van snelle koolhydraten waren,… weet dat ze ook nog eens opvliegers veroorzaken.

Helaas zitten die suikers overal in (zakjes, bakjes, pakjes, kant en klare gerechten, etc.). Om deze suikers echt te vermijden is het dus van belang om vers te eten. Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om tijdens het boodschappen doen alle chocola, snoep en koek te laten liggen. Juul heeft hiervoor als tip om na het eten boodschappen te gaan doen, dan kun je veel beter de verleidingen weerstaan.

Pien vertelt dat haar guilty pleasure de gezouten karamel chocolade is. Om te zorgen dat ze hier zo min mogelijk van eet, neemt ze 1 stukje van de suikerbom, om daarna alleen nog een stukje hele pure chocolade te eten (waar minder suikers in zitten). Juul heeft als guilty pleasure noga, maar dat eet ze maar heel soms.

Ben je benieuwd naar de andere vlogs van Pien en Juul voor LibelleTV? Kijk dan hier