Vrouwen in de overgang slapen gemiddeld slechter dan vrouwen die niet te maken hebben met de overgang. De grote vraag is natuurlijk wat je aan deze slaapproblemen kunt doen. Daar proberen Pien en Juul in deze aflevering achter te komen. Om hierachter te komen praten ze met Eveline Bakker, oprichter van het platform Vuurvrouw.

Waar komen slaapproblemen door?
Slecht slapen kan veel oorzaken hebben, de drie meest voorkomende zijn:
– Een dalend progesteron gehalte. Tijdens de overgang daalt het gehalte progesteron in het lichaam van vrouwen. Terwijl progesteron een natuurlijke rustgever is. Niet zo gek dus dat slaapproblemen vaker voorkomen bij vrouwen in de overgang.
– Vrouwen in de overgang hebben ook vaak te maken met nachtzweten, ofwel nachtelijk opvliegers. Tijdens zo’n nachtelijke opvlieger is het natuurlijk erg moeilijk om in slaap te komen of te blijven slapen.
– Als laatste kunnen slaapproblemen worden geweten aan veel blauw licht. Dit blauwe licht komt van o.a. telefoons, tablets en laptops. Door de levensstijl van tegenwoordig worden steeds meer mensen tot ’s avonds laat aan blauw licht blootgesteld. Dit blauwe licht weerhoudt het lichaam ervan hormonen aan te maken waarvan je slaperig wordt. Hierdoor krijg je slaapproblemen.

Wat kan ik aan mijn slaapproblemen doen?
De grote vraag is natuurlijk: Wat kan ik eraan doen als ik last heb van slaapproblemen. Eveline heeft hier nog wel wat tips voor.
– Zorg voor ontspanning. Bijvoorbeeld door een boek te lezen of een bad te nemen.
– Zorg dat je rustig naar bed gaat, haast en stress verslechteren de slaap. Maar dit houdt ook in dat het beter is om ’s avonds niet meer te sporten, omdat van sporten je adrenaline niveau omhoog gaat. Ook kan je bijvoorbeeld beter geen activerenden dranken meer drinken voordat je naar bed gaat.
– Door ademhalingsoefeningen kom je nog meer tot rust. Bijvoorbeeld de verlengde ademhaling: hierbij adem je 4 tellen in en 7 tellen rustig uit.

Juul geeft toe dat zij vooral moeite heeft met de blauwe schermen en vaak tot ‘s avonds laat Netflix kijkt. Zij neemt van deze aflevering dan ook vooral mee dat ze eerder haar tablet uit moet doen. Pien doet haar computer altijd al om 21:00 uit, en gaat dan voor haar rust lezen, wat beide goede stappen zijn om te nemen tegen slaapproblemen.

Wil je meer zien van Pien en Juul die alles te weten komen over de overgang en hoe je dit kan overleven 😉 kijk dan even hier

Meer inspiratie en maandelijks een mooie video ontvangen? Klik hier!