Please assign a menu to the primary menu location under menu

Dromen

Zie deze droom eens voor je: je staat op de galerij van een flat. Op ongeveer de zevende verdieping. Aan je linkerkant zie je dat de galerij eindigt door middel van een stevige leuning. Om de hoek gaat de galerij verder, maar dan moet je wel eerst op deze leuning gaan staan, je vasthouden aan de muur en overstappen op een andere leuning. Anderen hebben het al gedaan, nu jij nog. Nou eh, mij niet gezien,…dat doe ik mooi niet! Nog een voorbeelddroom: voor je zie je een groot meer. Er is bijna geen golfslag en de zon schijnt uitbundig. Het is de bedoeling dat je het hele meer overzwemt. Onder water wel te verstaan.

Slechts schijn

Wat je hier ziet zijn de zogenaamde onmogelijke opdrachten in dromen. Want in het echt zal je, zoals in het eerste voorbeeld, het niet in je hoofd halen om op zo’n manier verder te lopen over de galerij. En in het tweede voorbeeld verdrink je bij wijze van spreken al na 30 meter. Gewoonweg om dat je niet zoveel langer onder water kan blijven zwemmen. En 30 meter red je zonder te oefenen waarschijnlijk niet eens. Nu zal wellicht de vraag bij je opkomen ‘waarom krijg ik dan van die onmogelijke opdrachten in mijn dromen’ als je toch al weet dat je ze nooit kan volbrengen? Nou,… dat is slechts schijn.

Controle durven loslaten

Stel dat jij deze type dromen hebt gehad, dan zal het betekenen: je kunt het wel maar je durft het niet. Met andere woorden, de droom wil je met deze beelden laten zien dat je iets in het dagelijks leven erg moeilijk vindt om te doen. Bij de eerste droom vind je het moeilijk om door te zetten, omdat je een omstandigheid in het dagelijks leven als een last ervaart. Eigenlijk zou je gewoon in je droom op de leuning moeten gaan staan en als je dan zou vallen, is het niet erg,…want het is toch maar een droom. De betekenis zou zijn: laat je maar vallen, kijk gewoon wat er gebeurt. Laat de controle maar los.

Scheppende energie

De anderen in je droom kunnen de onmogelijke opdracht wel? Hartstikke mooi, het zijn delen van jou die al veel verder zijn in het moedig vooruit gaan. Nu jij met je denken nog. In de tweede droom staat het denken ook centraal. Onder water zwemmen en blijven ademen is in een droom wel mogelijk. Deze droom laat je zien dat je ‘alleen’ de moed ervoor nodig hebt om door te gaan met voelen. En ook nu móet je de controle in het dagelijks leven los laten. Wat fijn aan deze droom is, is dat je een steuntje in de rug krijgt. In het meer is er namelijk bijna geen golfslag te zien. Er zijn dus geen overweldigende gevoelskwesties die je moet overwinnen in het dagelijks leven. En de zon schijnt ook nog eens geweldig. Het betekent dat er veel scheppende energie in je zit.

Ga ervoor, durf en doe!

De kern van deze twee dromen is: hoe moeilijker je het in je droom vindt om een onmogelijke opdracht uit te voeren, hoe enger je het dus vindt om iets in het dagelijks leven te doen. Maar eigenlijk bestaan onmogelijke opdrachten niet in een droom. Je denkt dat de opdracht onmogelijk is, omdat zoals gezegd, je ergens in jouw dagelijks leven tegenop ziet en iets niet durft te doen. Maar weet je wat nu zo mooi is aan deze type dromen? Je geeft jezelf eigenlijk de opdracht om in je dagelijks leven verder te gaan, ondanks dat je dit (heel) moeilijk vindt en er tegenop ziet. Ik zou zeggen, ga ervoor, durf en doe! Succes!

Groetjes Jacqueline Voskuil.