Stress in de overgang heeft nooit een positieve invloed, aangezien het invloed heeft op overgangsklachten, zoals de meeste vrouwen in de overgang zullen merken. Bij stress komt het hormoon cortisol vrij, door cortisol heb je zin in suikers, koffie, chocola en meer van de opwekkende middelen. Ook zorgt cortisol voor slapeloosheid, angst, verwardheid en geïrriteerdheid. Het is dus van belang om het cortisol niveau zo laag mogelijk te houden, en om dat te bereiken moet het stressgehalte zo laag mogelijk zijn.

Maar wat zijn nou factoren die zorgen voor een hoger stressgehalte? Onder andere werkdruk, relatiestress, echtscheiding, slaapproblemen, te veel koffie, te veel alcohol, medicijnen, gezondheidsproblemen en puberende kinderen zijn nog maar een handjevol factoren die stress kunnen veroorzaken.

Pien krijgt voornamelijk veel stress van gezondheidsproblemen, ze had laatst weer een klontje in haar borst en dat heeft voor veel stress gezorgd. Gelukkig heeft ze met goeie voeding, spanningsoefeningen en voldoende ontspanning het vertrouwen nu weer terug in haar lichaam en is ze weer heerlijk ontspannen. Juul krijt voornamelijk stress van te veel werk waar ze geen plezier in heeft. Om hier vanaf te komen heeft Juul een loopbaantraining gedaan, waar ze veel aan heeft gehad. Andere dingen die je kan doen tegen stress is duidelijk hebben wat je in het leven wilt, wat betekent dat je keuzes zult moeten maken en af en toe nee moet durven zeggen. Als laatste is het handig om te zorgen dat je je goed kunt ontspannen.

Ben je benieuwd naar de andere vlogs van Pien en Juul voor LibelleTV? Kijk dan hier.