Pien gaat in deze laatste aflevering van de serie met Pauline de Wilde in op het begrip flexibiliteit en benadrukt hoe belangrijk het is om bepaalde dingen in je leven dagelijks toe te passen om verandering teweeg te brengen.

Flexibiliteit

Flexibiliteit ontstaat als je krachtig staat en diepgeworteld bent. Bij flexibel zijn kun jezelf indenken dat je een bamboe stengel bent. Deze gaat ook mee met wat er gaat en komt. Pien vraagt of Pauline dit “flexibel proberen te zijn” in de afgelopen maanden heeft toegepast? Het blijkt er bij in geschoten te zijn. Ze heeft er überhaupt niet aan gedacht omdat ze teveel aan haar hoofd had …..

Voelen

In contact staan met jezelf vergt continue aandacht. Probeer tijdens de dagelijkse bezigheden zoals tanden poetsen, douchen etc te voelen dat je voeten op de grond staan, stevig voelen en diep geworteld zijn. Als je een stevige basis hebt, ben je ook in staat om flexibeler om te gaan met wat er in je leven voorbij komt.

Overleven

Pauline realiseert zich opeens waarom ze een weerstand heeft tegen “het voelen”. Zij probeert zich zo te beschermen tegen het voelen van heftige emoties omdat deze altijd zo enorm hard bij haar binnenkomen. Soms heeft ze zelfs het gevoel dat ze HSP is. Pien benadrukt dat ze als ze blijft focussen op haar adem, ze al deze emoties beter de baas kan. Ze zullen doorstromen en niet blijven hangen in haar lichaam. Natuurlijk mag een mens ook blijven denken, maar probeer flexibel te zijn. Laat gedachtes komen en gaan, concentreer je vooral op het voelen. Zorg dat je stevig staat en accepteer dat anderen ook anders mogen zijn. Probeer niet te oordelen.

Vragen stellen

Heb geen angst om vragen te stellen als je anderen om je heen niet begrijpt. Vragen stellen, zal alleen maar leiden tot begrip en acceptatie. Blijf in communicatie met anderen.

Overgevoelig zijn

Overgevoeligheid is iets dat veel mensen zullen herkennen. In het hier en nu leven, dus uit je hoofd komen is echt het enige dat werkt. Pauline rent het liefst, wanneer ze stress en onrust in haar hoofd voelt, ze het heerlijk! Het zou beter zijn als ze lekker even ging uitwaaien op het moment dat ze zou voelen dat ze teveel in haar hoofd zit. Laat dingen zakken, vanuit je hoofd naar je buik, ze zullen minder belangrijk worden. Druktemakers zijn mensen die veel in het hoofd zitten.

Van hoofd naar hart

Pauline wordt emotioneel omdat ze voelt dat haar hart heel mooi is, als ze voelt dat ze er mag zijn. Ze realiseert zich meteen dat ze best wel wat liever zichzelf zou mogen zijn. Iets minder hard zou mogen werken! Pien beaamt dat, hard werken doen we namelijk vooral met ons hoofd. Probeer dingen te laten gaan zoals ze zijn, wees flexibel.

Tot slot

Pien is heel dankbaar dat Pauline openstond voor al de gesprekken, adviezen en oefeningen. Als ze de Pauline van nu vergelijkt met de Pauline van een jaar geleden dan is er echt behoorlijk wat veranderd. Pauline kan nu genieten van haar gezin van wat er is en wat het leven haar nu brengt. Pien is blij dat ze Pauline heeft kunnen helpen.

Verder kijken

Kijk ook na de tweede serie van PienTV met Judith Peereboom, vrouw van 40, alleenstaande moeder die Pien gaat helpen om weer in balans te komen en weer zelfvertrouwen te laten voelen.