Genieten

We zijn 3 maanden verder sinds de tango les. Er is een hoop gebeurd in het leven van Pauline. Haar vriend heeft een vaste baan gekregen, ze hebben een nieuw huis gekocht en zitten nu midden in een grote verbouwing. Pien neemt een kijkje …

en vraagt zich af …. hoe gaat het nu met Pauline?

Rust

Pauline legt uit dat deze verhuizing een project is dat zij en haar vriend echt samen doen wat heel goed voelt. Het heeft haar een gevoel van rust gegeven …. ondanks dat dit hun zesde verhuizing is in 5.5. jaar! Het valt Pien wel op dat Pauline haar stem weer kwijt is en geeft haar dan ook het advies om zich niet te laten opbranden tijdens de realisering van dit project. Ze moet wel in contact met zichzelf blijven en zich niet verliezen.

Zelfvertrouwen

Tijdens dit hele project heeft Pauline een gevoel van kracht ervaren. Ze zat lekker in haar vel, voelde zich een team met haar partner Chris en zag dat ze zelf in het gezin was gegroeid. Dit alles gaf haar veel zelfvertrouwen en zorgde voor rust en een gevoel van veiligheid. Ze is meer in gaan zien dat ze niet overal voor hoeft te strijden en heeft echt geprobeerd om niet alle issues in haar leven even belangrijk te maken. Het niet teveel moeten en willen heeft verlichting gegeven al zal het altijd wel een struikelblok blijven in haar leven. Ook realiseert ze zich maar al te goed dat het best wel wat tijd kost om van oude ingesleten gewoontes af te komen.

Leren genieten

Pauline voelt al veel meer harmonie in haar leven omdat zichzelf en vooral haar rol in het gezin heeft geaccepteerd. Maar het wil nog niet zeggen dat ze nu zichzelf ook toestaat om hiervan te genieten. Hoe kan ze meer genieten van hetgeen dat er is en wat ze heeft bereikt? Volgens Pien heeft te maken met het tempo waarin je leeft. Als je een persoon bent wiens gedachtes heel snel gaan heb je moeite om in het NU te leven en dus ook moeite om van het NU te genieten. Het is essentieel om je steeds te blijven afvragen wat voel ik NU en wat ervaar ik NU. Probeer niet steeds nieuwe doelen na te streven, maar probeer vooral ook te genieten van een doel dat je bereikt hebt. Bewust voelen wat er met je gebeurt is zo belangrijk! Pien refereert nog een keer aan Pauliens positieve gevoel na het tango dansen. Er is discipline nodig om dit bewust voelen consequent in je leven toe te passen. Bewust leven heeft niks te maken met in je hoofd zitten. Bewust leven / zijn heeft alles te maken met voelen. Letterlijk voelen maar ook accepteren als er een verandering plaatsvindt, ga mee met de golven in je leven, wees flexibel.

Hoge verwachtingen loslaten

Pauline verwacht veel van haarzelf maar ook van anderen. Te veel willen en moeten van jezelf en anderen is nooit goed. Het zal je lichaam uitputten. Wanneer Pauline die hoge verwachtingen leert loslaten, zal ze ook meer rust in haar hoofd ervaren en vervolgens meer in staat zijn haar lichaam te kunnen voelen. Zo kan ze voorkomen dat ze oververmoeid raakt en haar stem weer verliest.

Laatste aflevering

In de volgende en tevens laatste aflevering van deze serie zal Pien uitvoeriger ingaan op het belang van flexibel zijn.

KLIK HIER VOOR DE ACHTSTE EN LAATSTE AFLEVERING