Kiezen voor jezelf en doen waar je behoefte aan hebt, is van onschatbare waarde. Hiervoor is moed nodig…en dat komt ons helaas niet aanwaaien.

Gedachten kunnen ons in de weg zitten en remmen. Gedachten zoals: “Mag ik dat wel vragen? Mag ik die ruimte wel innemen? Mag ik wel voor mezelf kiezen? Ben ik niet teveel? Vinden ze me dan wel aardig als ik dat zeg/doe?”

Kwetsbaarheid accepteren

Een veel betere vraag die een mens zichzelf ‘moet’ stellen (ik gebruik liever het woord moeten niet), is: “Wie ben ik om dat niet te doen? Waarin doe ik mijzelf te kort als ik niet mijzelf laat zien en zeg/doe wat ik nodig heb en waar ik behoefte aan heb?”

Kiezen voor jezelf en kiezen voor je eigen behoeften… betekent dat je eerst ‘moet’ accepteren dat je kwetsbaar mag zijn,… en ook beseffen dat we allemaal kwetsbare wezens zijn. Wanneer je kwetsbaar mag zijn van jezelf, kun je de signalen van je lichaam, geest en gevoelsleven beter ‘horen’ en voelen.

Leren luisteren naar de signalen

Je signalen ‘horen’ en voelen is één, maar er werkelijk naar luisteren is een tweede en er iets mee doen een derde. En vaak de lastigste. Juist omdat we er soms geen zin in hebben om naar te luisteren en er iets mee te doen. Er is namelijk discipline voor nodig en dat is wat de mens erg lastig vindt.

Het is vaak veel makkelijker om je kop in het zand te steken, de signalen weg te rationaliseren en je te laten verleiden, misleiden en afleiden door allerlei andere ‘dingen’ die zogenaamd heel belangrijk zijn.

Leerschool van het leven

Zoals hard werken, agenda vol plannen en alle sociale contacten steeds warm houden, alle klusjes naar je toe trekken, etc, etc….. Dat heb ik zelf ook heel lang weten vol te houden. En… Jazeker het zijn ook belangrijke dingen in het leven, maar zodra ze voelen als -teveel- en het je eerder energie kost dan oplevert, dan weet je dat de balans zoek is…en je ieder moment kan omvallen omdat je in de overlevingsstand staat.

Dus kiezen voor jezelf en voor je behoefte aan rust, vrijheid, ruimte… dat is een leerproces en voor bijna iedereen de grootste leerschool van het leven.

Wil je meer inspiratie en food for thought, abonneer je dan op ons youtube kanaal.