Koolhydraatarm eten hoe dan?

Voordat je gaat beginnen… Lees de volgende belangrijke informatie:

Tijdens verandering van eetpatronen, hoor je vaak dat de eerste paar dagen van koolhydraatarm eten gepaard kan gaan met lage energieniveaus. In sommige gevallen veroorzaakt het zelfs lichte hoofdpijn. Deze ongemakken zijn een aanwijzing dat er veranderingen plaatsvinden in jouw lichaam.

Je hebt kunnen lezen dat je lichaam extra insuline aanmaakt wanneer je veel koolhydraten eet. Insuline is één van de 12 hormonen die bepalen of je lichaamsvet aanmaakt (of juist verliest). Wanneer je koolhydraatarm begint te eten, herstel je ook je hormoonbalans.

Wanneer je insulinewaarde laagt blijft (door koolhydraatarm te eten), schakelt je lichaam over naar het verbranden van lichaamsvet. Daarom bestaat de kans dat je de eerste paar dagen wat minder energie hebt. Eet bij vermoeidheid iets meer van de “Eet beperkt” lijst, dat in de volgende blog geschreven staat.

Zet het koolhydraatarm eten door en oordeel pas na 2 weken. Het gebeurt vaak dat mensen niet alleen al na twee weken ervaren dat ze afvallen, maar ook meer energie krijgen, beter slapen en van een sterker concentratievermogen genieten. Dus houd echt even vol.

Handige tips voor je aanpak:

Nu je van alles hebt gelezen over koolhydraatarm eten, is het tijd voor actie. Lees alvast de volgende tips om koolhydraatarm eten een stuk makkelijker te maken:

  • Haal de juiste boodschappen in huis: als je geen koolhydraatrijke producten in de supermarkt koopt, kun je het thuis ook niet opeten. Ondanks de simpliciteit van deze tip, is het een essentiële wanneer je op een gezonde wijze wilt afvallen.
  • Gezonde snacks binnen handbereik: wanneer je koolhydraatarm gaat eten, zorg dan dat je gezonde snacks binnen handbereik hebt en leg ze eventueel van tevoren klaar. Denk aan wortels, cherry tomaatjes, dadels, gedroogde abrikozen, komkommer of een handje noten. Maar ook een appel tussendoor is heerlijk. Zo grijp je minder snel naar ongezonde snacks.
  • Begin ijzersterk: als je iets doet, doe het dan goed. Er is niets vervelender dan een poging tot bewust en gezonder eten,…. en afvallen zonder resultaat te boeken. Bespaar jezelf de frustratie en zorg ervoor dat je alle kennis hebt opgedaan, zoals het lezen van alle blogs erover, of koop het boek van Bernard Favier. 

De volgende blog geeft je inzicht in koolhydraatarm eten, vanuit de juiste bron.