Geluk

Er is een periode geweest in mijn leven dat het voor mij zeer kwetsbaar voelde om mijzelf open te stellen voor geluk. Ik vond het gevoel van gelukkig zijn toen af en toe doodeng. Want wát als het geluk me ineens weer ontnomen wordt? Ik vroeg me zelfs af of ik me wel gelukkig mocht voelen? Ik zag namelijk zoveel lijden om mij heen, wat mij iedere keer weer door en door in mijn ziel raakte. Lijden door pijn, scheiding, ziekte, de dood. Wat een mens soms te dragen heeft, was en is nog steeds voor mij met geen pen te beschrijven.

Confrontatie met pijn en angst

Nu, doordat ik mijn eigen lijden in mijn leven stap voor stap ben aangegaan en mezelf heb geconfronteerd met al mijn pijnpunten en angsten, zie en voel ik pas wat geluk werkelijk voor mij betekent. Geluk betekent voor mij kwetsbaar mogen zijn. Wanneer ik vooral de kleine geluksmomenten omarm en dit diep in mijn wezen mag voelen, geeft dit mij enorme veerkracht. De veerkracht die mij helpt om mijn leven te kunnen leven dat ik wens te leven. Een leven met dagelijkse momenten van geluk en dus in kwetsbaarheid.

Dagelijkse momentjes van geluk

Het geluk zit ‘m dan vooral in de kleine  dingen die het voor mij doen. Dagelijkse momentjes van geluk die er gewoon zijn omdat ik er voor opensta en bewust zie, voel, hoor en beleef. Ook de gelukkige momenten die ik zelf creëer, door een lach of compliment te geven, door liefdevol en geduldig te zijn, of door dankbaar en oprecht geïnteresseerd te zijn, dragen daartoe juist bij.

Gelukkig zijn is een beslissing

Geluk heb ik als onderdeel gemaakt van wie ik ben… een kwetsbaar wezen net als ieder ander mens, omdat het leven kwetsbaar is. Wanneer er mij of mijn dierbaren dan iets naars overkomt, heb ik vanuit de veerkracht die ik voel ook meer kracht om daarmee om te gaan.

Het besef dat het leven kwetsbaar is en ieder mens een kwetsbaar wezen is, maakt dat geluk voor mij kwetsbaar mag voelen. Dus voel ik iedere dag weer die momentjes van geluk, gewoon omdat ze er zijn en ik ze zelf kan creëren. Gelukkig zijn is een beslissing die je kunt nemen, iedere dag weer… juist op die momenten dat het leven je tegen zit.