Gezonde voeding

PienTV vind het belangrijk om ook jou te inspireren en aan te sporen tot vooral meer bewust eten. Allereerst laat ik, Pauline van Aken, je hierbij weten dat ik op internet heel wat artikelen heb gelezen, zowel van eigen als internationale bodem, over voeding en bewust eten.

Door vooral bewust te eten, voel ik mij gezonder en vitaler. Dit brengt ook zelfvertrouwen met zich meeneemt. Zelfvertrouwen gekoppeld aan mijn mentale en fysieke zijn, mijn gevoelsleven en aan hoe ik letterlijk in mijn vel zit.
Weet dat ik totaal niet van diëten houd en er nog nooit aan mee heb gedaan. Puur omdat ik daar niet in geloof. Veel mensen die regelmatig diëten, herkennen vast het zogeheten jojo effect en dat is nou juist slecht voor zowel je lichaam als geest. Het gaat naar mijn mening juist om bewust eten en leren de verleidingen te weerstaan.

Wanneer jij ook graag bewuster wilt leren eten, lees dan verder. Ik heb onder andere informatie gevonden van de auteur: Bernard Favier, die het boek Simpel Slank heeft geschreven, waarbij hij juist ingaat op bewuste keuzes maken rondom voeding. Ik heb hier en daar aanpassingen gedaan,… zodat je kunt ervaren dat het mij echt gaat om bewustzijn en het weerstaan van verleidingen. Dat is namelijk naar mijn mening dé manier om te kunnen afvallen wanneer je dat nodig vindt, en dé manier om je vooral lekkerder in je lijf te voelen.

Koolhydraten

Hieronder deel ik alvast de belangrijkste informatie over enkelvoudige Koolhydraten:

De Amerikaanse arts Dr. William Sears stelt dat 40% van de enkelvoudige koolhydraten die je eet (zoals pasta en rijst) direct worden opgeslagen als lichaamsvet. Dat komt doordat enkelvoudige koolhydraten de bloedsuikerspiegel laten stijgen tot gevaarlijk hoge waardes.

Je lichaam gaat op zoek naar manieren om zich hiertegen te beschermen en maakt extra insuline aan. Insuline is een hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt. Je kunt insuline vergelijken met kleine kruiwagens die voedingsstoffen naar je vetcellen transporteren, om ze daar vervolgens op te slaan. Insuline is dus verantwoordelijk voor het aanmaken van lichaamsvet. Je zou denken dat je door het eten van vetten lichaamsvet opslaat. Hoewel dat deels waar is, zijn juist koolhydraten de hoofdoorzaak van overtollig vet. Gezonde vetten en eiwitten zorgen niet voor overgewicht. Te veel van de verkeerde koolhydraten dus wel.

Cardioloog

De Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins kwam 40 jaar geleden al met bovenstaande gegevens, tijdens zijn uitgebreide onderzoeken. Maar Dr. Atkins werd tegengesproken en genegeerd, totdat zijn werk ruim 10 jaar geleden wereldwijd werd geaccepteerd.

Kortom: enkelvoudige koolhydraten genereren een grote insulinereactie, waardoor je overtollig vet aanmaakt. Afvallen zonder dieet is daarom alleen mogelijk door je insulinespiegel laag te houden.

In mijn volgende blog over voeding lees je wat belangrijk is om te doen, zodat je je insulinespiegel laag kan houden.