Verleiding en hoe deze leren om te weerstaan

Hoe moeilijk het soms ook is, probeer zoveel mogelijk onderstaande voeding te vermijden:
Om zo de verleiding te leren weerstaan. 

  • Suiker (zoals snoepgoed, koekjes, gebak en ijs)
  • Snaaigoed (zoals chips en al dat soort lekkernijen)
  • Brood (wat ik zelf wel met de lunch eet is: rogge, spelt, allison of zuurdesem brood, max 2 sneetjes. Wanneer je flink en snel wenst af te vallen, eet dan het liefst geen brood)
  • Rijst (wat ik zelf bij het avondeten wel graag eet is: zilvervlies rijst en pandan, maar als het 1 x per week is, is dat veel. Wanneer je flink en snel wenst af te vallen, eet dan het liefst helemaal geen rijst)
  • Pizza’s, Pannenkoeken, Pasta’s, Noedels en Gnocchi’s (volkoren of spelt pasta eet ik wel, maar met mate. Wanneer je flink en snel wenst af te vallen, eet dan het liefst helemaal geen pasta)
  • Aardappelen (ik eet ze heel af en toe, metname zoete aardappelen. Wanneer je flink en snel wenst af te vallen, eet dan het liefst helemaal geen aardappelen)
  • Frisdranken, zoals cola, sinas, bitter lemon en kant-en-klare vruchtensappen (ik drink het liefst slappe thee, water, af en toe verse sap of een smoothie. Koffie vermijd ik zoveel mogelijk, hooguit eens in de zoveel weken)
  • Alcohol, zoals bier, zoete wijnen en sterke alcohol (af en toe drink ik in het weekend wel een glas rode of droge witte wijn. Doordeweeks vermijd ik alcohol en dat bevalt me heel goed. Ik voel me daardoor fitter en kan me beter concentreren bij mijn werk)
  • Kant-en-klare en bewerkte producten (zoals kant en klare sauzen, magnetronmaaltijden, pizza’s, wraps, pannenkoeken en hamburgers)

Zie later in een volgende blog meer hierover.

Belangrijk om te weten:

koolhydraatarm eten betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag consumeren, het is namelijk niet gezond om een hele voedingsgroep te schrappen. Wees je vooral bewust van koolhydraten en het effect ervan. Je zal vast de ene avond na het eten meer last hebben van een opgeblazen gevoel dan de andere avond. Dit heeft o.a. te maken met de hoeveelheid aan koolhydraten die je voor je avondeten hebt gegeten.

Belangrijk over vetten:
 onverzadigde vetten hebben een positief effect op je gezondheid en zijn te vinden in noten, zaden, vette vis, avocado en olijfolie.

Verzadigde vetten zoals snacks uit de frituurpan (gebruik liever een Airfryer) en bak- en braadvet hebben daarentegen een negatief effect op je gezondheid (gebruik bijvoorbeeld biologische kokosolie. De kokosolie zit in een bak en is hard. Ik schep ongeveer een eetlepel eruit voor in de koekenpan).

Belangrijk over eiwitten:
 eiwitten (proteïnen) zijn essentiële bouwstenen voor je lichaam en zijn te vinden in vlees, ei en vis, en zit in mindere mate in noten, zaden en bonen. Eiwitten zijn onmisbaar voor het aanmaken van o.a. bot, kraakbeen, bloed, hormonen, weefsel, haar en nagels.

Samenvatting: voor bewust en gezond leren eten en wanneer je wenst af te vallen, is het van belang dat je je koolhydraten beperkt. Gebruik juist eiwitten en vetten als primaire brandstof.

In mijn volgende blog lees je hoe je koolhydraatarm eten het beste kunt aanpakken.