Please assign a menu to the primary menu location under menu

Een hallucinatie is het gebied tussen waken en slapen of tussen slapen en waken. Oftewel, je hoort geluiden of ziet beelden net nadat je in slaap bent gevallen of vlak voordat je wakker wordt.

Net als bij dromen, denk je dat wát je hoort of ziet bij een hallucinatie de werkelijkheid is. Je hoort écht een heel luide knal of je ziet écht een schim boven je bed hangen of een dikke zwarte spin onder je dekbed wegkruipen. Maar wees gerust ook hallucinaties zijn allemaal symbolisch.

Even checken

Wanneer je een slang over je bed ziet kronkelen, je partner dood naast je ziet liggen of je stikt écht in een mes, is dat natuurlijk angst aanjagend en word je wakker met een bonzend hart. Wanneer je hallucinaties rationeel zou bekijken, zou je meteen weten dat er geen vuistdikke spinnen in Nederland bestaan. Toch controleren veel kinderen en volwassenen, ook midden in de nacht, of datgeen wat ze hoorden of zagen niet écht zo was. Ze tillen hun dekbed heel even op of kijken onder hun bed, nadat ze naar het toilet zijn gegaan. Of ze doen het licht aan om te kijken wie er boven het bed zweeft of tikken hun partner aan om te checken of hij/zij nog wel leeft. En pfff gelukkig, er is niets aan de hand. Je hebt dus gehallucineerd.

Het symbool erachter

Je zult de hallucinatie dus net als bij een droom symbolisch moeten bekijken. In het geval van de spin? Je zult door een angst heen moeten gaan in het dagelijks leven. Een spin staat net als een slang vaak symbool voor angst. Toen ik zelf een hallucinatie had over een spin, had het te maken met mijn angst om door te schrijven. Een kort verhaal, een nieuw hoofdstuk van een boek, het maakte niet uit als ik maar zou schrijven. Hetzelfde gold voor het aanraken van mijn ‘dode’ man. Ik moest de moed hebben om vooruit te gaan in het schrijven.

De aanhouder wint

Omdat ik in de werkelijkheid niet doorschreef en mijn angsten mij er nog steeds van weerhielden om door te schrijven, deed zich de volgende hallucinatie voor. Ik hallucineerde dat ik een mes moest doorslikken. Kokhalzend zat ik rechtop in mijn bed. Gelukkig realiseerde ik me al vrij snel dat het mes symbolisch stond voor de uitspraak: het mes op de keel zetten. Kortom, ik kon er niet meer omheen. Ik moést het doen. Mijn hallucinatie zette mij als het ware het mes op mijn keel. Ik kon niet anders meer dan doen. Ik doorbrak mijn angst en ben toen écht begonnen met schrijven. De aanhouder wint ☺

Mijn levenstaak

Achteraf gezien kan ik zeggen dat er dankzij die nare hallucinaties heel mooie dingen zijn gebeurd. Het klinkt misschien gek, maar ik ben er dankbaar voor dat mijn onderbewuste mij deze signalen heeft gegeven. Bij mijn laatste hallucinatie die verband hield met het beginnen met schrijven, hoorde ik een hele harde knal. Deze knal heeft mij letterlijk en figuurlijk wakker geschud. De knal heeft mij doen beseffen dat ik mijn ‘boodschappen’ over dromen en hallucinaties over kan brengen door erover te schrijven en vertellen. Dat is mijn levenstaak!

Lieve PienTV kijkers en lezers,

wanneer je uitleg wenst over een droom of hallucinatie, mail me zodat ik je kan helpen. jacqueline-voskuil@hotmail.com
Jouw eerste droom- of hallucinatieduiding is gratis. De keren erna zou ik graag tien euro per droom- of hallucinatie uitleg willen ontvangen. Groetjes en tot gauw, Jacqueline.