Waarom we dromen, weten we eigenlijk niet. Ook wetenschappers weten dit niet. Dat dromen belangrijk is, staat vast. Wat veel mensen niet weten, is dat je zelfs moét dromen. Wanneer je namelijk niet droomt, ga je dood. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Iedereen droomt zo ongeveer 4 á 5 keer per nacht. Ook wanneer je je dromen niet kunt onthouden, dan droom je toch. In de jaren ’70 van de vorige eeuw wilden wetenschappers erachter komen wat er zou gebeuren wanneer je niet mag dromen. Ze deden tests met proefpersonen. De proefpersonen kregen elektrodes op hun hoofd. Met een EEG (elektro –encefalogram) konden de wetenschappers meten wanneer de proefpersonen begonnen te dromen. Ze werden wakker gemaakt iedere keer net voordat ze begonnen te dromen. Meteen hierna werden er allerlei (reken)testjes met hen gedaan. Dit ging de eerste dag nog goed. De volgende dag werd hun concentratie bij het doen van de testjes al veel minder. De derde dag begonnen ze te denken dat iemand wat van hen had gestolen. De dag daarna kregen ze waanideeën, waarbij ze dachten dat de medewerkers van het slaaplaboratorium hen zouden vermoorden. Omdat het niet verantwoord was om door te gaan, mochten ze weer dromen tijdens het slapen. Al die tijd waren de gesprekken en beelden opgenomen en konden de proefpersonen zichzelf na afloop van de tests terug zien. Het is ongelofelijk maar waar, ze wisten zich er niets van te herinneren. Dezelfde testen hebben ze bij ratten gedaan. Deze gingen dood.

Wanneer onthoud je je dromen, en wanneer niet?

Hoe het komt dat mensen hun dromen niet kunnen onthouden en wat is de rede dat je je droom juist wel kunt onthouden? Voor wetenschappers is dit nog steeds niet duidelijk.

Wanneer je denkt ‘Ik onthoud mijn dromen niet, dus ik zal wel niet dromen’, dan heb je het mis. Je droomt namelijk altijd, ook wanneer je ze niet hebt onthouden. Stel dat je je dromen graag zou willen onthouden, weet dan dat dit mogelijk is. Het kan helpen dat je, zodra je wakker bent, je even niet beweegt. Verder is het handig om op je nachtkastje pen en papier te leggen. Wanneer je een droom hebt gehad, kun je de beelden en misschien bijbehorende emoties meteen opschrijven.

Waarom is het fijn om dromen te kunnen uitleggen?

Om begrip te creëren en angst weg te nemen. Ik kan je alvast vertellen dat de uitleg van de dromen vaak veel minder erg is dan de beelden doen lijken. Ik zal je een voorbeeld geven. Het is alweer een tijd geleden toen ik werd gevraagd om dromen uit te leggen bij een avondvullend programma van een groot bedrijf. Omdat dit feest ’s avonds was en ik niet met het openbaar vervoer naar de locatie van het feest kon komen, mocht ik met een van de medewerkers meerijden. Onderweg spraken we wat over de kinderen en haar werk bij dit bedrijf en ik vertelde haar dat ik dromen van mensen analyseer. Op een gegeven moment vroeg ze of ik haar droom ook wilde uitleggen. Natuurlijk wilde ik dit, en ze begon te vertellen… ‘Ik droomde dat mijn dochter in een slootje lag onder het ijs. Ik wilde haar redden en stak mijn hand uit.’ Ik vertelde dat haar dochter niet haar dochter in de droom was, maar haar eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Dat ze waarschijnlijk teveel in het denken zat (het is te zien aan het ijs) en dat ze meer naar haar gevoel moest luisteren. Dat wil zeggen, de controle in het dagelijks leven leren los laten. ‘Het klopt’, zei ze vriendelijk.

Geruststelling bij nare dromen

We waren inmiddels bijna gearriveerd bij de locatie waar we die avond moesten zijn. En nu komt het bijzondere… omdat de vrouw zich waarschijnlijk voldoende veilig bij mij voelde, had ze me nog iets belangrijks te vertellen over haar droom. Ze zei: ‘Toen ik mijn hand uitstak om mijn dochter te redden, ging de gedachte door mij heen: Zal ik het doen of niet?’ Ze voelde zich zo schuldig. Ze zei: ‘Wat ben ik voor een moeder? Je wil je kind toch altijd redden?’ Gelukkig kon ik haar geruststellen, want ook dit onderdeel van haar droom betekende geheel iets anders dan zij zelf dacht. Ik maakte haar nog een keer duidelijk dat haar kind niet haar kind was, maar haar eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Daarbij vertelde ik de vrouw dat het soms moeilijk is om hiernaar te luisteren en er daadwerkelijk iets mee te doen. Wat was nu het geval…

De vrouw dacht er al een tijdje aan om haar baan op te zeggen, zodat ze zich kon gaan ontwikkelen in de spiritualiteit. Het betekende wel dat ze haar goede salaris moest opgeven. Ik kan me het goed voorstellen dat ze hierover haar twijfels had. Zal ik het wel of niet doen, dacht ze in de droom. Met andere woorden, zal ik wel of niet de stap wagen? Deze vrouw heeft een half jaar met haar droom rondgelopen, denkende dat ze een vreselijke moeder was die haar kind niet eens van de verdrinkingsdood wilde redden.

Deze droom is een voorbeeld van de vele dromen die ik van mensen krijg te horen. Trouwens, bijna altijd zijn het nare dromen die ik voor mensen analyseer. Mijn grootste wens is dat er niemand meer hoeft rond te lopen met die vreselijke beelden in zijn of haar hoofd. Ik weet als geen ander dat de beelden bij nare dromen zo verschrikkelijk angstig kunnen zijn en wezenlijk echt lijken. Ik doe dan ook mijn uiterste best om angst bij mensen weg te nemen. Weet in ieder geval dat dromen, ook de hele nare, vaak een mooie en belangrijke betekenis hebben.

Wetenschap en spiritualiteit samen in één?

Dromen, het kan mooi, bijzonder, raar of naar zijn. Ik zal er veel over vertellen in de komende blogs. Weet dat ik met één been heel stevig in de spiritualiteit en het geloof sta, en met één been heel stevig in de wetenschap. Op beide gebieden heb ik veel kennis en ervaring opgedaan. Ik ben autodidact en uiteindelijk droomdeskundige geworden. Tevens ben ik auteur bij uitgeverij Schors en uitgeverij Ankh Hermes.
Wetenschap en spiritualiteit samen in één? Wat mij betreft wel.

Groetjes Jacqueline Voskuil