Please assign a menu to the primary menu location under menu

Pien gaat in deze laatste aflevering van de serie met Pauline de Wilde in op het begrip flexibiliteit en benadrukt hoe belangrijk het is om bepaalde dingen in je leven dagelijks toe te passen om verandering teweeg te brengen.

Flexibiliteit

Flexibiliteit ontstaat als je krachtig staat en diepgeworteld bent. Bij flexibel zijn kun jezelf indenken dat je een bamboe stengel bent. Deze gaat ook mee met wat er gaat en komt. Pien vraagt of Pauline dit “flexibel proberen te zijn” in de afgelopen maanden heeft toegepast? Het blijkt er bij in geschoten te zijn. Ze heeft er überhaupt niet aan gedacht omdat ze teveel aan haar hoofd had …..

Voelen

In contact staan met jezelf vergt continue aandacht. Probeer tijdens de dagelijkse bezigheden zoals tanden poetsen, douchen etc te voelen dat je voeten op de grond staan, stevig voelen en diep geworteld zijn. Als je een stevige basis hebt, ben je ook in staat om flexibeler om te gaan met wat er in je leven voorbij komt.

Overleven

Pauline realiseert zich opeens waarom ze een weerstand heeft tegen “het voelen”. Zij probeert zich zo te beschermen tegen het voelen van heftige emoties omdat deze altijd zo enorm hard bij haar binnenkomen. Soms heeft ze zelfs het gevoel dat ze HSP is. Pien benadrukt dat ze als ze blijft focussen op haar adem, ze al deze emoties beter de baas kan. Ze zullen doorstromen en niet blijven hangen in haar lichaam. Natuurlijk mag een mens ook blijven denken, maar probeer flexibel te zijn. Laat gedachtes komen en gaan, concentreer je vooral op het voelen. Zorg dat je stevig staat en accepteer dat anderen ook anders mogen zijn. Probeer niet te oordelen.

Vragen stellen

Heb geen angst om vragen te stellen als je anderen om je heen niet begrijpt. Vragen stellen, zal alleen maar leiden tot begrip en acceptatie. Blijf in communicatie met anderen.

Overgevoelig zijn

Overgevoeligheid is iets dat veel mensen zullen herkennen. In het hier en nu leven, dus uit je hoofd komen is echt het enige dat werkt. Pauline rent het liefst, wanneer ze stress en onrust in haar hoofd voelt, ze het heerlijk! Het zou beter zijn als ze lekker even ging uitwaaien op het moment dat ze zou voelen dat ze teveel in haar hoofd zit. Laat dingen zakken, vanuit je hoofd naar je buik, ze zullen minder belangrijk worden. Druktemakers zijn mensen die veel in het hoofd zitten.

Van hoofd naar hart

Pauline wordt emotioneel omdat ze voelt dat haar hart heel mooi is, als ze voelt dat ze er mag zijn. Ze realiseert zich meteen dat ze best wel wat liever zichzelf zou mogen zijn. Iets minder hard zou mogen werken! Pien beaamt dat, hard werken doen we namelijk vooral met ons hoofd. Probeer dingen te laten gaan zoals ze zijn, wees flexibel.

Tot slot

Pien is heel dankbaar dat Pauline openstond voor al de gesprekken, adviezen en oefeningen. Als ze de Pauline van nu vergelijkt met de Pauline van een jaar geleden dan is er echt behoorlijk wat veranderd. Pauline kan nu genieten van haar gezin van wat er is en wat het leven haar nu brengt. Pien is blij dat ze Pauline heeft kunnen helpen.

Verder kijken

Kijk ook na de tweede serie van PienTV met Judith Peereboom, vrouw van 40, alleenstaande moeder die Pien gaat helpen om weer in balans te komen en weer zelfvertrouwen te laten voelen.

7 reacties

 1. Je tv programma is mooi, zowel inspirerend, opbeurend en ook prettig nuchter. Ik kijk uit naar volgende aflevering. Ook een aantal van mijn vrienden is onder de indruk. Een vriendin was zelfs een beetje teleurgesteld dat ze bijna twee weken moest wachten op nieuwe aflevering. Dat noem ik een compliment.

  1. Dat is inderdaad een mooi compliment Tanja, dank je wel… en nu is het nog wat langer wachten dan twee weken. Het is namelijk vanaf nu tijd voor rust en bezinning tot 6 januari, zodat alles dat het afgelopen jaar op je pad is gekomen mag landen en een plek krijgt. Op die manier kan ook jij het nieuwe jaar fris beginnen en er alles uithalen wat voor jou de bedoeling is. Lieve groet en fijne dagen, Pien

 2. Wat was dit weer moooiiii!! Dank jullie wel voor deze inspirerende ‘van hoofd naar hart’-aflevering!

  Ik kijk uit naar de nieuwe serie. Pauline de Wilde dank je voor je zonnige openheid, en dat wij je zo mochten leren kennen. En Pien natuurlijk ook, wat fijn dat jij je deskundigheid op zo’n integere en luchtige manier met ons deelt.

  liefs en tot in 2015!

  1. Dank je wel Nicole, lief! En ik kan niet wachten de tweede serie met jullie te delen 😉 Deze is ook prachtig… tot gauw in het nieuwe jaar. Hele fijne kerstdagen en dat alles ook voor jou in 2015 gaat stromen zoals wenselijk. Liefs Pien

 3. Weer een indrukwekkende, persoonlijke en inspirerende aflevering als afsluiting van deze serie. Prachtig! Ik ben je dankbaar dat je deze afleveringen zo mooi hebt gemaakt en met ons hebt willen delen! Ik kijk uit naar de volgende serie afleveringen, maar eerst genieten van de feestdagen. Wij wensen jullie een heel bijzonder en inspirerend 2015!

  1. 🙂 Wat een ontzettend lieve reactie, dank je wel… en natuurlijk heel graag gedaan! Delen van kennis, ervaring en wijsheden is zo belangrijk… helemaal nu in de snelle maatschappij waarin we leven. Daarom gaan we inderdaad lekker genieten van de feestdagen. Tot gauw in het nieuwe jaar.

 4. Haha, denk dat ik die vriendin ben waar Tanja het over heeft. Heb nu dus in 2 avondjes achter elkaar de afleveringen met Judith gezien, hoef ik niet 2 weken tussendoor te wachten! Leuk, inspirerend. Ik ben zelf mindfulness coach en vind het mooi om te zien hoe jij de verschillende disciplines bij elkaar brengt en heel specifiek kijkt naar wat voor hulp het beste op dit moment past en daarin verder kijkt dan de gangbare disciplines (zoals de dansles die je aanraadde). Dank je wel!

Leave a Response