Please assign a menu to the primary menu location under menu

Dromen

Misschien wist je het al, maar veel, zo niet alles wat je ziet in een droom, is symbolisch. Een overledene zal zichzelf zijn, maar wat hij of zij zegt, overkomt of doet, is symbolisch. In deze blog lees je onder andere waar de dood voor staat. In de volgende blog besteed ik aandacht aan twee dromen waar een overledene in voor komt.

Een mooi inzicht

Dromen zijn dus symbolisch. Maar oei wat kunnen ze echt lijken. Een vrouw vertelt: ‘Vannacht droomde ik dat mijn man en ik onze dochter gingen ophalen bij opa en oma na een avondje met z’n tweeën te zijn geweest. Toen we daar aankwamen zei mijn moeder dat het tijd was om afscheid te nemen van onze dochter. Ze lag op sterven en kon elk moment wegvallen. Op het moment van afscheid nemen werd ik huilend wakker.’

Op zich is het heel logisch dat de moeder huilend wakker werd, maar hoe gek het ook klinkt, bij dit soort dromen hoef je echt niet verdrietig te zijn. Deze type dromen geven je namelijk een heel mooi inzicht. Weet dat hoe erger je het vindt dat iemand dood is of dood gaat in je droom, hoe moeilijker je het in het dagelijks leven vindt om ergens in vooruit te gaan en/of iets los te laten. De dood staat namelijk symbool voor de moed hebben om ergens in vooruit te gaan en/of iets los te laten.

Wat staat nog meer symbool voor wat?

Ik zal je nog iets meer over deze droom vertellen. De man van de droomster is niet haar eigen man, maar staat symbool voor haar eigen mannelijke krachten, zoals daadkracht en doorzettingsvermogen. De opa staat symbool voor haar eigen wijze, mannelijke krachten, zoals hierboven omschreven en doelgerichtheid. De oma staat voor haar eigen wijze, vrouwelijke krachten symbool, zoals elegantie en verzorging. De dochter in haar droom staat voor haar eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Door je dit te beseffen, ervaar je de droom nu waarschijnlijk als veel minder naar.

Dat de dochter (de droomster zelf dus) op sterven ligt, is inderdaad een vreselijk beeld, maar het betekent dat haar eigen ontwikkelingsmogelijkheden ‘op sterven liggen’, om vervolgens opnieuw geboren te worden. Omdat ze in de droom niet dood gaat, betekent het dus dat ze het moeilijk vindt om in het dagelijks leven ergens in vooruit te gaan en/of iets los te laten.

Moeite met doorzetten in je eigen ontwikkeling

Het is eigenlijk helemaal niet erg om dood te gaan in een droom. Wat juist mooi is aan deze droom, is dat de droomster de wijsheid heeft om te weten wanneer ze haar vrouwelijke en mannelijke krachten in het dagelijks leven moet inzetten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze de moed moet hebben, om door te zetten in het schrijven van essays. Misschien juist over onderwerpen die zij vanuit haar hart wil schrijven.

Ergens in vooruit gaan, kun je op verschillende manieren in dromen zien. Het is zo dat de droom zich altijd zal aanpassen aan de dromer. Daarom is het ook niet vreemd dat de ene dromer niet over de dood droomt en de andere dromer wel. Of de ene persoon wel over dikke zwarte spinnen droomt en de ander niet.

Wil jij ook een droomuitleg?

Wanneer je in de knoop zit met een droom en je komt er niet uit, mail me en dan kan ik je wellicht helpen. Ik heb vele jaren ervaring in het duiden van dromen. In mijn vorige blog heb ik immers verteld dat ik auteur ben. Ik zou hier graag bij willen vertellen dat ik ook in verschillende tijdschriften heb gepubliceerd. Zo heb ik twee jaar lang de dromen geduid voor de lezeressen van Intens (onderdeel van het tijdschrift Intiem). Tevens heb ik een droomabc geschreven en artikelen over dromen in het internet tijdschrift Astrozine. Mocht je een droom naar me toe willen sturen voor een uitleg, dit is mijn mailadres: jacqueline-voskuil@hotmail.com

De eerste droomduiding is gratis. De keren erna zou ik graag tien euro per droomuitleg willen ontvangen.