Please assign a menu to the primary menu location under menu

Dromen

In mijn vorige blog had ik verteld dat veel, zo niet alles, wat je ziet in de droom met jezelf te maken heeft. Dit is ook zo wanneer een dierbare overledene in je droom verschijnt. Er is alleen een verschil, de overledene is echt. Echter wat hij of zij zegt, overkomt of doet, is wel symbolisch.

Dromen gaan over jou

Wat veel mensen niet weten, is dat als de overledene ‘ik’ zegt in de droom, hij of zij zichzelf niet bedoelt maar de dromer. Dus als je overleden moeder tegen je zegt: ‘Ik hou van je’, dan bedoelt ze: hou van jezelf. Wanneer je dierbare overleden broer je omhelst, zal het betekenen: omhels jezelf, wees niet te streng voor jezelf. Deze twee droomvoorbeelden zijn heel fijn. Of je nu wel of niet het symbolische eruit haalt, het gevoel is goed en dat is het belangrijkste.

Dromen niet letterlijk nemen

Het wordt wat anders wanneer je overleden kind vanuit zijn graf schreeuwt: ‘Mama, ik heb het zo koud!’ Waarschijnlijk zal je hier erg verdrietig uit wakker worden, zo niet vreselijk ongerust. Het zal toch niet zo zijn dat hij het koud heeft daar waar hij is? Veel mensen nemen de droom te letterlijk. Ze denken dat hun dromen over water letterlijk over water gaan, terwijl water juist voor gevoel en emotie staat.

Een spin staat vaak voor angst en wanneer je aan het fietsen bent in je droom, staat het voor vooruitgang op eigen kracht. Een stem van een ander in je droom, staat voor jouw eigen stem. Wanneer je overleden kind in je droom zegt: ik heb het koud, dan is het jouw kilte. Kennelijk voel je in het echte leven geen innerlijke warmte meer voor jezelf, je gezin of je werk. Je kunt nu vast wel begrijpen, dat het heel belangrijk is om je dromen niet letterlijk te nemen, maar juist te leren begrijpen waar je dromen symbolisch voor staan.

Verwerkings- en ontmoetingsdromen

Er zijn twee verschillende dromen met overledenen. Je hebt de zogenoemde verwerkingsdromen en de ontmoetingsdromen. Ik zal eerst een voorbeeld geven van een verwerkingsdroom. Je overleden vader staat ineens in je huis. Je zegt nog zoiets van: ‘Hè, hoe kan dat nou? Je bent toch dood?’ En dan word je wakker. Wat dit betekent, is dat je de dood van je vader nog niet hebt verwerkt. En weet je, zo’n droom kan zelfs vele jaren na zijn overlijden nog bij je komen. Ook nu is de droom symbolisch. Is je vader gezond in de droom? Mooi, het betekent dat jij het goed doet in je dagelijks leven. Is hij ziek? Dan zal het betekenen dat je innerlijke spanningen bij je draagt.

Bij een ontmoetingsdroom is het belangrijk wáár je vader in je droom staat en wat hij je duidelijk wil maken. Staat hij met zijn voeten in het water? Dan wil hij ermee zeggen: doe dingen waar jij je goed bij voelt en wat je gelukkig maakt. Maakt hij je bijvoorbeeld in je droom duidelijk dat jouw hoofd belangrijk is? Dan vertelt hij je dat je vooral krachtig in je denken moet blijven en dat je rationeel sterk en positief moet zijn.

Angstige dromen

‘Gewone’ dromen kunnen al verwarrend zijn, vooral wanneer je onvoldoende weet van de symboliek die erachter zit. Dromen met overledenen kunnen helemaal verwarrend zijn. Zo vertelde een vrouw mij haar droom en dit waren letterlijk haar woorden: ‘Mijn droom gaat iedere keer over de crematie van mijn man, die dan opstaat of tussen alle mensen in staat. Ik moet hem telkens opnieuw cremeren, waardoor ik helemaal in paniek raak. Ik krijg dan de boodschap: ‘Jij moet dat doen’. Ik word dan vastgehouden en gedwongen hem te cremeren.’

Voor de droomuitleg maakt het niets uit dat iemand wordt begraven of gecremeerd. In het geval van deze droomster betekent de droom dat ze iets móet loslaten om door te kunnen gaan. Doorgaan met leven, met innerlijk groeien. Bijvoorbeeld door fijne dingen te doen, je kinderen te verzorgen, je werkzaamheden en hobby’s weer op te pakken, of je leuk kleden. Haar man ‘weet’ dat dit niet altijd lukt en daarom ‘zegt’ hij eigenlijk: ‘Heb de moed om door te gaan’. Het telkens opnieuw cremeren is inderdaad een vreselijk beeld, terwijl de uitleg zo mooi is.

Loslaten en moed hebben

Omdat de vrouw het kennelijk moeilijk vindt om door te gaan met haar leven, laat hij haar met de beelden van steeds opnieuw cremeren zien dat ze de draad weer op moet pakken. Met andere woorden, steeds weer opnieuw de moed hebben om door te gaan. Dat haar overleden man opstaat en tussen alle mensen in gaat staan, wil zeggen dat het leven zowel letterlijk als figuurlijk doorgaat. En dat hij tússen alle mensen in staat, betekent dat deze mensen delen van haar zijn. Een overledene gaat nooit zomaar ergens staan, dat zal altijd een symbolische betekenis hebben.

In de droom wordt ze vastgehouden. Het klinkt misschien heel vervelend, maar dit vasthouden doet de droomster zelf. Haar man wil haar vertellen dat ze zichzelf als het ware tegenhoudt om verder te gaan. De kern van deze droom is dat de droomster de moed moet hebben om negatieve dingen los te laten om door te gaan, en dan vooral in het doen van leuke dingen, dingen waar ze positieve energie van krijgt.

Dromen, het kunnen maar rare dingen zijn.

Groetjes Jacqueline Voskuil.